BLOG

Så fungerar kannibalisering inom SEO (och så fixar du det)

Om du optimerar flera artiklar för samma sökord kan du drabbas av kannibalisering. Men vad betyder begreppet egentligen, och vilka negativa effekter bidrar kannibalisering med? Dessa frågor och fler svarar vi på i den här artikeln. Vad är kannibalisering inom SEO? Kannibalisering uppstår när du skriver SEO-optimerade texter, men samtidigt använder samma sökord. Mer specifikt […]
kannibalisering

Om du optimerar flera artiklar för samma sökord kan du drabbas av kannibalisering. Men vad betyder begreppet egentligen, och vilka negativa effekter bidrar kannibalisering med?

Dessa frågor och fler svarar vi på i den här artikeln.

Vad är kannibalisering inom SEO?

Kannibalisering uppstår när du skriver SEO-optimerade texter, men samtidigt använder samma sökord. Mer specifikt kannibaliserar artiklarna varandra, och då vet Google och andra sökmotorer inte vilken artikel som ska ranka bäst av de båda.

Varför är kannibalisering dåligt för SEO?

Om din webbsida har artiklar som kannibaliserar på varandra går du miste om trafik, samtidigt som du skrivit en eller flera artiklar som inte rankar så bra som de har potential att göra. Att ha en eller flera artiklar som kannibaliserar är alltså någonting du förlorar pengar på. 

2 sätt att komma tillrätta med kannibalisering

  1. Slå ihop eller ta bort artiklar

Om du har två eller fler artiklar som rankar för samma sökningar är det en bra idé att slå ihop dem med varandra, så du får en komplett och heltäckande artikel inom ämnesområdet istället. I de fall där artiklarna är närmast identiska är det i stället bättre att radera alla artiklar utom en.

  1. Förbättra internlänkningsstrukturen

Genom att internlänka på rätt sätt berättar du vilka sidor som är viktigast för Google och andra sökmotorer. Så om du internlänkar aggressivt till en artikel som handlar om “bästa kreditkortet just nu”, så visar du Google vad artikeln handlar om samt att den är särskilt viktig.

Läs mer: Vi skapar gärna en komplett SEO-strategi för din webbsida.

Kannibalisering inom e-handel

Om du driver en e-handel är det vanligt att drabbas av sökordskannibalisering. Detta då du sannolikt har hundratals, om inte tusentals produkter som många riskerar att ranka på samma sökord i sökmotorer såsom Google.

I detta fall är det en bra idé att varje produktsida länkar tillbaka till kategorisidan, såsom att “LG TV C1 Oled” länkar tillbaka till kategorisidan “Oled-tv-apparater”.

Ju fler artiklar du har - desto större är kannibaliseringsrisken

En webbsida med tusentals artiklar har sannolikt fler kannibaliserande artiklar jämfört med en webbsida med exempelvis 70 artiklar. Värt att notera är att vi hjälper dig med problematik som härrör kannibalisering, så hör gärna av dig till oss för en kostnadsfri offert.

Kom i kontakt med oss på Ostriching

Har du en fråga om SEO, tveka inte på att höra ev er.
cross